Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhajmo s sestro Nikolino


Latest Episodes

Hladne polnjene paprike
September 09, 2019

To sodi k narezkom ali podobnim jedem. Prepustimo naj se domišljiji, svetuje sestra Nikolina: polnimo jih lahko s francosko solato ali drugimi zrnatimi solatami, tudi s skuto z drobnjakom ...

Grudice v marmeladi
September 09, 2019

Poslušalka je spraševala, zakaj se v marmeladi iz grozdja izabela pojavljajo grudice - kot vinski kamen. Sestra pravi, da se to težko prepreči, sicer ni prijetno za pojesti, ni pa nič škodljivo.

Zakaj potica poči?
August 26, 2019

Lahko je bilo zavijanje testa ob koncu pretesno ali pa je bilo vzhajanje predolgo (takrat ob strani poči in skorja se loči). Pomembno je, da potice ne damo v prevročo pečico (170 stopinj je dovolj).

Vlaganje stročjega fižola
August 26, 2019

Fižol lahko vlagamo v slanici ali pa vodi dodamo malo kisa. Z vrelo vodo zalijemo fižol v kozarcih ter dobro zapremo. Začimb se ne dodaja, ampak se sveže dodajao pri pripravi jedi ali solat.

Cele ali razpolovljene slive za kompot?
August 26, 2019

Lahko oboje, cele bomo lažje naložili, jih je pa dobro prebosti z zobotrebcem, izkoščičene pa bodo bolj uporabne (tudi za sladico). Prelijemo jih z osladkano in kuhano vodo, zapremo in pasteriziramo.

Slivova marmelada brez sladkorja
August 26, 2019

Dobro zrele slive očistimo, izkoščičimo in zmeljemo ter kuhamo v loncu ali v pečici. Med mešanjem oz. pečenjem (ura in pol) večkrat premešamo ter preden naložimo v kozarce naredimo poskus (žličko damo na krožniček in potegnemo po sredini).

Skutini štruklji s kašo
August 26, 2019

Nadev: kašo naj gosto skuhamo v mleku in jo malo sladkamo. Skuto je treba prepasirati, da je gladka. Dodamo sol in rumenjake, limonino aromo, vanilni sladkor in rozino. Iz vsega tega naredimo nadev, ki ga naložimo na vlečeno testo in zavijemo ter skuhamo

Prosena kaša s slivami
August 26, 2019

Kašo skuhamo (1- 1,5 dl kaše za 1 l mleka), slive operemo in namočimo (lahko uporabimo tudi suhe slive). Lahko jih zamešamo med kašo ali ponudimo posebej. Lahko pa se naredi kot zavitek: kašo skuhamo v mleku, dodamo maslo in rumenjake ter limonin sok. Ta

Jedi z brusnicami
August 26, 2019

Lahko naredimo marmelado ali džem (v kombinaciji z borovnicami ali ribezom) ter se uporabi za nadeve. V nadaljevanju je povedala še za marmelado iz robid.

Breskova marmelada je preredka
August 26, 2019

Zgostimo jo lahko tako, da dodamo malo želirnega sladkorja ali da dodamo marmelado iz drugega sadja (slive ...). Če vidimo, da bo postala marmelada redka, lahko tudi del soka pri kuhanju marmelade odcedimo ter jo tako zgostimo.

loaded