Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#65 – Marcus Rohdén

October 13, 2015

Mittfältaren Marcus Rohdén gjorde likt hela IF Elfsborg en stark vårsäsong. Med tre omgångar kvar är SM-guldet utom räckhåll, men Rohdén minns med glädje tillbaka på lagets serieseger 2012.
– Vilken lättnad att stå där överst i tabellen och ha vunnit. Det är den känslan man vill uppleva igen, säger han i Allsvenskans podcast.
Marcus Rohdén är uppvuxen i Hössna, där närheten till Borås gjorde att IF Elfsborg tidigt var hans favoritlag. Som 15-åring började han spela för Elfsborgs ungdomslag, och även om det blev SM-guld under första säsongen i klubbens a-lag så minns han med fasa tillbaka på debuten.

– Vi mötte IFK Norrköping. Jag fick chansen från start och det var en otroligt jobbig debut. Det gick inte alls bra för mig. Jag blev utbytt i 56:e minuten och trodde att karriären var över, säger han.

– Jag var otroligt besviken på mig själv. Det var hemma i Borås, alla visste om att man skulle få chansen. Släkten och kompisar var där. Dock vann vi med 2-0, så egentligen borde man väl inte vara så missnöjd!

Nya perspektiv
Efter uppmuntrande ord från bland andra anfallaren Lars Nilsson och dåvarande tränaren Jörgen Lennartsson lyckades Rohdén studsa tillbaka och kunde bidra till lagets serieseger samma säsong.
– Det var helt sjukt vilken glädje det var i omklädningsrummet efteråt. Man hade inte varit med så många säsonger i a-laget så man förstod nog inte vad man gjort ändå. För de andra som spelat några säsonger utan att vinna... den känslan av att ”vi lyckades” var det inte för mig.
– Nu är man van vid att det kommer så många motgångar, så många tuffa stunder med laget. Tänk att få vinna ett SM-guld tillsammans, vilken lättnad att stå där överst i tabellen och ha vunnit. Det är den känslan man vill uppleva igen.

”Ens jobb att gå ut och prestera”
Elfsborg var ett av lagen som länge var med uppe i den absoluta toppen av tabellen, vilket även var lagets målsättning inför säsongen. För den 24-årige Rohdén själv menar han att han spelade sitt livs bästa fotboll under våren, vilket även belönades med en landslagskallelse.

Under hösten har resultaten dock gått emot Borås-laget och man får rikta in sig på att nå fjärdeplatsen i tabellen för att ge sig själv bästa möjliga läge att nå Europaspel.

– Det är inte roligt när man är med där uppe med Norrköping, AIK och IFK Göteborg, sedan tappar man poäng tre matcher i rad och är borta från racet. Då är det svårt att ladda om.

– Samtidigt måste man göra det och det finns ändå en Europaplats att spela om. Så man försöker tagga till ordentligt. Det är ju ens jobb att gå ut och prestera, säger han.