Resonator Resonates

Resonator Resonates


Taylor Swift dyrkede folkloren i 2020

February 05, 2021
Foto: Instagram






Hvordan håndterer man corona når man er en af klodens største popstjerner? Hedder man Taylor Swift laver man åbenbart en kæmpe u-vending i ens musikalske udtryk. Hun indspillede nemlig ikke bare én men to plader i 2020 – nemlig folklore og evermore. De to søskende-albums er markant mere ‘folket’ i sin lyd end hendes tidligere materiale, hvilket har skabt stor opmærksomhed omkring pladerne.








Hør podcasten i playeren ovenfor eller lyt på din streamingtjeneste nedenfor, hvor du også kan subscribe til Resonator Resonates.






Taylor Swift. Foto: Facebook






I denne Taylor Swift-special af Resonator Resonates har vi ringet op til Sofie Aukdal, der, foruden at være en kæmpe Taylor Swift-fan og tenderende til ekspert, er cand.mag. i musikvidenskab og kulturskribent på Soundvenue. Her har hun bl.a. har skrevet de seneste tre anmeldelser af Taylor Swift’s albums. Hør med når Sofie Aukdal på corona-hotlinen bl.a. fortæller hvad der er så særligt ved Taylor Swift’s to 2020-albums. Hvordan skiller de sig ud fra resten af hendes katalog? Hvorfor bliver de overhovedet af mange medier og fans omtalt som folk-plader? Er det i virkeligheden blot en kalkuleret strategi med et salgbart narrativ Taylor Swift har skabt, hvor folk-universet fremstår åh så autentisk?








Som 15-årig tog Taylor Swift til Nashville for at blive country-stjerne, hvilket hun hurtigt lykkedes med. Udgivelserne Taylor Swift fra 2006, Fearless fra 2008 og Speak Now fra 2010 gjorde hende hurtigt til en kæmpe countrypop-stjerne i USA. Herefter udkom overgangspladen Red fra 2012, som var væsentlig mere poppet end hendes tidligere country-lyd. I 2014 gik der dog full blown popstjerne i den, da hun udgav det ultimative popalbum 1989. Ud med countrypigen, ind med popidolet.








I 2017 udgav hun Reputation, hvor hun havde et anderledes råt udtryk med gotisk skrift, sort læbestift og sort/hvidt cover. To år efter, i 2019, udkom Lover, som på mange måder var den diametrale modsætning til Reputation – her var der knald på California-pastelfarverne og hun var meget langt fra det rå udtryk fra Reputation.








Da albummet folklore udkom med cirka et døgns varsel var den en stor overraskelse for alle Taylor Swift’s fans og følgere. Det var “back to basics” med fokus på sangskrivningen frem for alt. Det er i hvert fald hvad Taylor Swift-lejren selv har kommunikeret til omverdenen. Samarbejdet med Aaron Dessner fra The National og indiekoryfæet Bon Iver mærkes tydeligt i hele lyden og viben på albummet, som låner fra folk-universet både hvad angår det musikalske materiale og hele det visuelle udtryk.








Mange medier og fans har endda kaldt det for en folk-plade. Men det skal tages med et gran salt. For der er mere tale om, at hun bruger nogle af de samme virkemidler som folken. Under et halvt år senere udgav Swift endda evermore – søsteralbummet til folklore. Evermore bød ikke på meget nyt ift. folklore – det kan nærmest anses som værende en dobbeltplade. Ifølge et Taylor Swift-tweet udgav de evermore fordi de simpelthen ikke kunne stoppe med at skrive sange.








Det lyder jo nok så smukt og romantisk. Og ja, det lyder meget naturligt og oprigtigt når Taylor Swift tager skovmandsskjorten på og skriver sange direkte fra skovhytten. Samtidig bekræfter det forestillingen om den akustiske folkemusik som værende mere autentisk end den digitale og post-producerede popmusik.








Så spørgsmålet er, om disse to folk-lignende udspil fra Taylor Swift blot er udkommet på baggrund af en kalkuleret strategi, hvor folk-universet har været et nyt og meget effektivt narrativ. Eller er det reelt bare et udtryk for, at Taylor Swift med coronaen fik den ro der skulle til, for i ro og mag at kunne skrive de sange, hun virkelig havde på hjerte? Well, either way så lykkes hun i hvert fald med det, eftersom både fans og medier har haft en meget positiv respons på dette bemærkelsesværdige stilskift i musikken.















Har du hørt et fedt track i denne udgave af Resonator Resonates? Eller kan du huske numre fra tidligere episoder, som var lidt for fede til at glemme dem? Så kan du finde dem på vores Resonator Resonates Tracklist playliste! Her kan du finde alle numre, som bliver spillet i podcastets episoder.


Husk at trykke ‘follow’ hvis du vil være opdateret med musikken fra de nyeste podcastepisoder. Lyt lyt lyt <3