Reconectat

Reconectat


Episodul 6: Despre experiența corpului feminin în Comunism

September 22, 2020

"Deși vorbim tare și unele peste altele, acesta este un episod foarte intim, înregistrat chiar acasă, în care am avut o serie de #conversațiidificile cum numai în familie putem avea. Stăm de vorbă cu Gabi, care este mama mea, și cea mai bună prietenă a ei încă din copilărie, Rodica.

Gabi și Rodica s-au născut, au copilărit și și-au întemeiat ulterior familiile în București în timpul Comunismului. Pe parcursul a aproximativ 60 de ani de prietenie au petrecut împreună multe momente cu bucurie, și-au crescut copiii dar au și fost de neclintit și prin momente grele. Prietenia lor este firul roșu care ne-a strâns împreună și ne-a ajutat să înțelegem că familia nu este reprezentată doar de cei cu care te înrudești prin sânge. Sunt tare recunoscătoare că am trăit cu astfel de modele feminine în jurul meu, deși sunt sigură că nu o spun suficient de des.

Am stat de vorbă cu Gabi și Rodica despre cum decretul 770/1966 și restul deprivărilor trăite în timpul Comunismului au reprezentat un atac direct la corpurile femeilor și viața de cuplu, despre îmbătrânire dar și despre a trăi cu o dizabilitate în România. Din 2010, în urma unui accident rutier în care și-a pierdut ambele picioare, Gabi este protezată și se deplasează folosind un cadru.

Pentru mine toate episoadele primului sezon #reconectat au un rol terapeutic dar trebuie să recunosc că acesta este cel mai personal. De mică am fost cucerită de puterea poveștilor dar abia mai târziu am realizat puterea vindecătoare pe care o au înțelegerea poveștilor propriei familii și a istoriei recente a propriei țări. Realizez, de asemenea, că reprezintă un privilegiu să poți purta o astfel de conversație și sper ca ea să aibă sens și pentru cei și cele care ne ascultă."

Cristina

Am înregistrat acest episod pe 30 decembrie 2019.

Reconectat

Social media:

Facebook: fb.me/reconectat.podcastInstagram: @reconectat.podcast