Radio Savannah

Radio Savannah


Terugluisteren: Radio Savannah met Ayden Carlo, Rozemarijn Romeijn en Nimué Pattirane

August 11, 2021

Terugluisteren: Radio Savannah met Ayden Carlo, Rozemarijn Romeijn en Nimué Pattirane
Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks staan we op 15 augustus herdenken we wat de mensen in toenmalig Nederlands-Indië in oorlogstijd, tijdens de Japanse bezetting en ook daarna, is aangedaan.

In de special over 4 en 5 mei dit jaar stond Radio Savannah stil bij deze geschiedenissen die niet altijd centraal staan tijdens de nationale dodenherdenking en de viering van onze vrijheid. We spraken met Ayden Carlo, Rozemarijn Romeijn en Nimué Pattirane, drie van de makers van de audiovoorstelling Ada apa, opa?. Voor dit project verdiepten zes Tilburgse jongeren zich in hun eigen familiegeschiedenis uit Nederlands-Indië en de Molukken in de periode tussen 1942 en 1965. In de aflevering bespreken we herdenken, stilte, en de manieren waarop onze geschiedenissen onze families en gemeenschappen vormen.

-  Beluister op de website van Het Zuidelijk Toneel de audiovoorstelling Ada Apa, opa?

-  Meer informatie over Theater na de Dam vind je  op hun website: www.theaternadedam.nl.

-  Je vindt Het Zuidelijk Toneel op Instagram via @hetzuidelijktoneel en het jongerenteam HZTeam via @hzteam_.
Wil je meer weten over de geschiedenissen die we in deze aflevering bespreken?
- Voor de Correspondent schreef Vera Mulder een artikel over de vergeten geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland.

-  Geronimo Matulessy maakte een portrettenreeks voor Vice waarin jonge Molukse-Nederlanders vertellen over het belang van hun Molukse wijk. Hierin ontmoet je ook JJ Malaihollo, één van de jongeren die deelneemt aan Ada apa, opa?

-  In deze aflevering van Hilversum Uit op Radio NPO 1 wordt de Molukse wijk in Moorderecht bezocht om verhalen te verzamelen over de geschiedenis van Molukse-Nederlanders.

-  In dit artikel voor de Kanttekening bespreekt journalist Fitria Jelyta het zwijgen rond de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië in de context van het grote onderzoek naar de dekolonisatie-oorlogen dat later dit jaar gepubliceerd zal worden.

-  Op de website van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vind je informatie over de activiteiten die ieder jaar georganiseerd worden rond de herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Natuurlijk hebben wij ook mooie boekentips over dit thema!

Door de jaren heen is er heel wat geschreven over afwikkeling en verwerking van het einde van Indië. Opvallend dominant is daarbij de stem van de totoks [witte Nederlanders]. Dit boek wil de lezer een alternatief, meerstemmig perspectief aanbieden. Aan het woord komen ouderen van Indische, Molukse, Timorese, Indonesisch-Chinese en Surinaamse afkomst. Ook al stonden sommigen van hen in het verleden lijnrecht tegenover elkaar, in dit boek krijgt ieder de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen en daar alsnog erkenning voor te vragen. Een boek over verlies, ontheemding en ontworteling, maar ook over veerkracht, moed en overlevingskunst. Auteur Yvette Kopijn (Aruba, 1966) is van Indische afkomst. Al twintig jaar zet zij zich in om verborgen verhalen en geschiedenissen van (koloniale) migranten op te sporen en zichtbaar te maken in boeken, artikelen, blogs en tentoonstellingen. Delen is helen. Vanuit dat besef nodigt ze ouderen uit om hun verhalen en herinneringen te delen, terwijl ze jongeren aanspoort om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis. Van haar verscheen eerder 'Stille Passanten' (2008): een bundel met levensverhalen van Javaans-Surinaamse ouderen.