Money-How

Money-How


Nazaj v pekel borznega zloma

September 09, 2021

Pred 13 leti je septembra bankrotirala četrta največja investicijska banka v ZDA Lehman Brothers. Sledila je ena največjih gospodarsko-finančnih kriz tega tisočletja. Pogosto pozabljamo pomembne lekcije tistega časa.

V tokratni epizodi se vračamo v preteklost, analiziramo čustva in odzive takratnih vlagateljev in upravljavcev premoženja, komentiramo tudi naslovnice časopisov s Petrom Groznikom, ki je bil predsednik uprave KD Skladi (danes je to Generali Investiments) v času največje finančne gospodarske krize leta 2008 in se je soočal s paničnim begom vlagateljev. Bil tudi član uprave za finance na Gorenju, pa nadzornik NLB, opravil je tudi doktorat v Indiani v ZDA, bil tudi profesor na ljubljanski EF, danes pa je partner v podjetju NorthGrant, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem ter direktor v podjetju MSIN, kjer skrbi za vodenje družbe in upravljanje kapitalskih naložb istoimenske skupine.


Pogovoru se je pridružil tudi Petrov nekdanji sodelavec Andraž Grahek, ki je bil takrat direktor naložbenega sektorja na KD Skladi in je v medijih pogosto pojasnjeval borzno dogajanje, zdaj je partner v podjetju Capital Genetics in sonavigator Biznispace.com.


Pred največjo finančno-gospodarsko krizo leta 2008 so bili vsi zelo optimistični, samozavestni, "vsi so vedeli vse", po krizi se je pokazalo, kako malo vemo, prevladal je večletni pesimizem. Pri nas se nekateri vlagatelji prebujajo šele zdaj po skoraj 13 let trajajočem bikovskem trendu. Prišel bo borzni zlom, samo vprašanje časa je, kako pa se nanj psihološko pripraviti? 


V epizodi boste slišali: 


- Spomini na bankrot ene največjih investicijskih bank v ZDA

- Kaj storiti, ko tečaji leto in pol upadajo in za okrevanje potrebujejo štiri leta? 

- So danes drugačni časi (this time is different) - ko imamo hitre, dramatične upade in hitro okrevanje

- Zakaj se vlagatelji v času rasti odločijo preslišati opozorila, tveganja

- Kako zgleda sanacija na krvavem borznem bojišču?

- Oglaševanje skladov in FOMO - kako je danes, kako je bilo pred letom 2008

- Kaj se je zgodilo z dolgoročnimi vlagatelji skozi krizo leta 2008? Koliko jih je ostalo zvestih svoji dolgoročni strategiji?  

- Biki prodajajo, medvedi ne!

- Analiza naslovnic slovenskih časopisov skozi krizo (Delo, Dnevnik, Večer, Finance, Te Economist). So ti vtirali sol na rano ali pomagali prestrašenim vlagateljem? Kako so se nanje odzivali upravljavci premoženja? 

- Vplivneži s področja financ - kako ne kritizirajo, ne problematizirajo, so všečni, so večni biki. Kako bodo zvozili/komunicirali, ko se zabava na borzi zaključi? Koliko jih bo preživelo?

- Kaj se zgodi v glavni človeka skozi medvedji trend? 

- Katera je najbolj pomembna lekcija iz leta 2008 in bi lahko bila uporabna tudi zdaj? Kako prilagoditi portfelje in se psihološko pripraviti na borzno nevihto?

________________________________________________

Discord Money-How 

- Blog in e-pismo Biznispace 

- YOUTUBE: glejte video epizode tu https://www.youtube.com/marjamilic

____________________________________________

Povezave do naših družbenih omrežjih

Poslušajte nas lahko:

iTunes: https://biznispace.com/money-how/itunes

Google Play: https://biznispace.com/money-how/googleplay ​

Android: https://biznispace.com/money-how/android

Spotify: https://biznispace.com/money-how/spotify 

Podbean: https://biznispace.com/money-how/podbean

Deezer: https://biznispace.com/money-how/deezer

E-mail: https://biznispace.com/money-how/email