Decide for Impact podcast

Decide for Impact podcast


Krijgslessen voor managers #boekencast afl 24

March 29, 2021

Het boek Krijgslessen voor managers is een bijzonder boek dat je snel leest, omdat jet slechts 150 pagina’s telt. Een boek waarmee je leert hoe je een flexibel bedrijf bouwt dat snel reageert op veranderende omstandigheden, met kleine teams die zelf snel actie ondernemen zonder dat jij als ondernemer op alles toeziet. Deze kleine teams wachten niet op het moment dat jij actie onderneemt maar gaan zelf aan de slag. Dit is een interessant boek voor ondernemers met een klein bedrijf dat je laat zien hoe je dit nu al in je bedrijf organiseert en wat je beter niet doet.

De vorige aflevering hadden we het over het boek Nieuw Europees organiseren #boekencast afl 23 van Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters. Krijgslessen voor managers is het boek van Jaap Jan Brouwer waarbij de lessen uit de laatste Europese oorlogen en de verschillen tussen het Anglo-Amerikaanse en het Duitse leger worden gebruikt. De geschiedenis gebruiken voor een betere toekomst.

Noot: We hebben het boek gratis ontvangen voor de podcast, zonder voorwaarden.

Ik heb zelf niets met het leger, dat maakt dat ik het boek soms met wat afstand lees. Het boek is gericht op grote organisaties en managers, ook niet direct waar ik actief mee ben. Al heb ik wel gewerkt in een aantal grote organisaties en herken ik daardoor zaken, zeker dingen die ik beter had kunnen doen met de inzichten uit dit boek.

Het boek is opgedeeld in 10 hoofdstukken, waarbij je in het eerste hoofdstuk direct de verschillen krijgt tussen het Angelsaksische en het Europese leiderschap. Dat wordt gevolgd door het onderdeel met de historie van de verschillende oorlogen in Europa en waarom de Duitsers uiteindelijk veel efficiënter waren.

De kern draait om flexibel organiseren: aan de ene kant duidelijke richtlijnen en richting en aan de andere kant de vrijheid voor de leiders aan het front (dicht bij de klant) om te handelen op de manier die het beste past bij de situatie en het doel dat bereikt moet worden. De Duitse leiders kregen krachtige doelen mee met zo min mogelijk details over de uitvoering.

Belangrijk hierbij is de opleiding van de leiders. Ze moeten weten wat de richtlijnen zijn en goed getraind zijn in het omgaan met onzekere omstandigheden. Daarvoor worden ze lang en veelvuldig getraind. Hierbij is er ook een continue uitwisseling tussen het front en de centrale leiding. Leiding geven zonder de ervaring van de frontlinie werkt niet.

De Duitsers werken in kleine teams die snel kunnen samenkomen en samenwerken. Zo kunnen ze snel op- en afschalen afhankelijk van de situatie. Brouwer beschrijft het als legostenen die je snel met elkaar kunt verbinden. Wat ik mis in hoofdstuk 7 is diezelfde teams bij de Romeinen. Het was een van de belangrijke krachten van het Romeinse rijk. De training, de leiding en de gedisciplineerde samenwerking van het leger, waardoor ze in staat waren om veel gebieden te veroveren.

De doctrine, een verzameling van leerstellingen, speelt een belangrijke rol in de opleiding van de mensen. Een document waarin de richtlijnen vastliggen over hoe we werken.

Aan de slag

Ter afsluiting beschrijft Brouwer hoe je dit zelf kunt invoeren in jouw bedrijf of organisatie. Het voordeel van deze werkwijze is namelijk dat je snel kunt reageren op veranderende omstandigheden, zoals een uitbraak van een virus.

In dit laatste hoofdstuk veroordeelt Brouwer de moderne organisatiestructuren die nu ook in Nederland gebruikt worden, zoals scrum, squads en agile. Volgens Brouwer zijn dit pleisters op de wonde van het omslacht...