Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund

Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund


Vad social search är och hur innehåll optimeras för det – Sara Öhman #105

March 20, 2023

Det senaste året har det pratats mycket om hur vårt sökbeteende håller på att förändras och att sök i sociala medier blir allt vanligare.


Social search var också en av de trender som sociala medie-experten Sara Öhman tog upp i mitt stora trendspaningsavsnitt för 2023. Så jag bjöd in henne igen för att lära mig mer om det.


För hon har stenkoll på social search.


Google har till exempel själva rapporterat om att en stor andel unga föredrar att söka på TikTok eller Instagram framför Google och Google Maps för vissa typer av sökningar.


Det här är ett avsnitt för dig som vill veta mer om vad social search är och hur det fungerar i praktiken. Samt vilka möjligheter det öppnar för marknadsförare att få fler att upptäcka innehåll på olika sociala plattformar.


Om gästen

Sara Öhman är en av Sveriges främsta experter inom sociala medier och datadriven marknadsföring. Och är med i min expertpanel. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa företag med att ta fram strategier för sociala medier och kampanjer i social.


Sara har dessutom under många år föreläst, hållit kurser och utbildat marknadsförare i allt från sociala medier till growth marketing. Idag arbetar hon framförallt med att utbilda marknadsavdelningar i datadriven marknadsföring.


Hon jobbar också på ett nytt projekt hon kallar Marketing Doers med mini-kurser och föreläsningar inom marknadsföring.


Om avsnittet

Sara och jag pratar i avsnittet om vad social search är och hur man optimerar sitt innehåll för sök i sociala medier i praktiken. Allt från vilka sociala plattformar det handlar om och olika sökbeteenden.


Till hur Sara jobbar med social search idag och vilken roll det kan komma att spela framöver.


Du får dessutom höra om:


  • Skillnader och likheter med traditionellt sök
  • Hur man hittar sökord och gör en sökordsanalys
  • Optimering av innehåll för olika plattformar
  • Hur man utvärderar och ser effekt och resultat
  • Social search roll i strategi för sociala medier

Och mängder med tips för hur man kan tänka kring söket..


Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika sektioner i intervjun.


Länkar

Sara Öhman på LinkedIn
Sara Öhman på Instagram
saraohman.se (webbsida)
Marketing Doers (webbsida)


Google exec suggests Instagram and TikTok are eating into Google’s core products, Search and Maps – Techcrunch (artikel)


Social search – Börja optimera nu! – Sara Öhman (artikel)


Social SEO: How to Help People Find You on Social Media – Hootsuite (artikel)


2023 Instagram SEO: 10 Expert Tips for Better Reach – Hootsuite (artikel)


TikTok SEO in 5 Steps: How To Make Sure Your Videos Show Up in Search – Hootsuite (artikel)


TikTok SEO: 4 Tips To Boost Your Reach – Later (artikel)


Social Media Search Tools & Tactics – eclincher (artikel)


Verktyg
Google Trends
Google Keyword Planner
TikTok Keyword Insights
Pinterest Trends
Ahrefs YouTube Keyword Tool


Tidsstämplar

[2:54] Om vad social search är och varför det är en trend nu. Samt vilka likheter och skillnader det finns med det traditionella söket.


[5:41] Vilka plattformar det är det handlar om inom social search (och vilka som inte är lika aktuella). Och vilka trender Sara ser på de här plattformarna.


[9:58] Om vad det innebär att sociala nätverk är uppbyggda kring den sociala grafen och intressegrafen. Samt vilken roll social search kommer att spela framöver.


[15:26] Vilka branscher eller nischer är det här extra viktigt för och vilka företag som ska börja jobba med social search redan idag. Vi pratar också om LinkedIn och B2B.


[21:12] Sara beskriver hur man jobbar med social search och hur ser hennes process ut. Bland annat de tre steg hur brukar dela upp arbetet i.


[27:12] Om hur man gör en sökordsanalys för social search. Pratar både process och vilka verktyg som Sara brukar använda för detta.


[30:16] Om vad man behöver tänka på för att optimera innehåll för de olika sociala plattformarna. Börjar med att gå igenom hur det ser ut för Instagram.


[34:22] Går över och pratar om optimering för TikTok.


[37:07] Sara pratar om vikten av hur kontot optimeras och att se till att det har hög auktoritet inom det område man vill synas inom.


[38:39] Om hur man utvärderar och ser effekt och resultat av optimeringen av innehållet på olika plattformar. Och varför nyckeln i uppföljningen ligger i planeringen av innehåll och att noga experimentera.


[43:14] Avslutar med att prata om vilken roll Sara ser att social search bör ha när man sätter upp en strategi för sociala medier under 2023 och framåt.