De Kolkshow

De Kolkshow


#10: MARCEL VAN DAM – Hoe tegenslag je geestelijke rijkdom op kan leveren (en goeie grappen)

January 28, 2019

Ik geloof niet dat ik emotioneel instabiel ben, maar tijdens deze podcast zat ik de helft van de tijd met tranen in mijn ogen. De boosdoener: mijn gast en oude bekende Marcel van Dam die 2,5 jaar geleden een buurtkerk begon in Den Haag. Marcel vertelt hoe hij 18 jaar (!) zijn aftakelende moeder verpleegde en dat verhaal greep me bij m’n strot – op een goeie manier. Als je gaat luisteren begrijp je hopelijk wat ik bedoel (en wees gerust, we hebben ook hard gelachen). 
We hebben het in deze podcast over:
1) Hoe Marcel zijn carrière en al zijn grote dromen op gaf om voor één hoopje mens te zorgen: zijn moeder. En wat hem dat heeft opgeleverd: geestelijke diepte en rijkdom.
2) Hoe het op de WC zetten van zijn moeder voor Marcel een daad van aanbidding werd. Want pas in het liefhebben van iemand die technisch gezien die liefde niet terug kan geven besef je hoe ver en diep de liefde van Jezus voor ons gaat.
4) Tip voor als het totaal niet meer gaat: vloeken in gebed. Marcel had had momenten dat het zo zwaar was dat hij er van vloekte. Tijdens het bidden. Omdat hij tegen God bloedeerlijk wilde zijn. En dát waren de momenten waarop hij Gods nabijheid meer ervoer dan wanneer ook.
5) De theologie van het avontuur. In Lord of The Rings komt Frodo tot leven. Hij wordt een held. Doet iets wat niemand kon. Maar dat tot leven komen vond plaats BUITEN zijn comfortzone: zijn lieflijke Shire. Daar pas ontdekte hij wie hij was en waartoe hij in staat was. Marcel: ‘tot leven komt voelt niet altijd fijn’.
6) Waarom christen zonder humor gevaarlijk mensen zijn. Marcel ontdekte dat hij altijd – hoe beroerd de dingen ook waren – kon blijven lachen en spelen met z’n moeder.
7) Autonomie. Hoe Marcel bij de Jezuieten en stilteretraites leerde dat hij een autonoom innerlijk heeft, wat van hem en God is. En waar niks en niemand zonder toestemming bij kan, de plek van onaantastbare vrijheid.
8) KLEUR – de kerk die Marcel startte in Den Haag. In de horror van 18 jaar heeft Marcel God écht leren kennen. Vanuit dat verhaal geeft hij via KLEUR kleur aan een wijk in Den Haag en ontmoet daar agnosten, atheïsten, paganisten en Maarten. En hoe dat financieel gaat: voor verbetering vatbaar.

De trailer van de documentaire Corpus Mama op NPO2:

Beluister de podcast onder meer via

* Spotify
* iTunes

Genoemd tijdens de podcast

* De documentaire Corpus Mama de die EO over Marcel en zijn moeder maakte op NPO2
* KLEUR Den Haag – de kerk die Marcel 2,5 jaar geleden gestart is
* Marcel op Facebook
* Marcel financieel steunen? Maak een gift over naar stichting KLEURmorfose: IBAN NL10ABNA0565104144 o.v.v. buurtpastor Marcel van Dam.
* The Inklings waar C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien elkaars creatieve werk afkraakten
* U2 met van het album Pop het nummer Wake Up Deadman
Jesus help me
I’m alone in this world
And a fucked up world it is too
Tell me
Tell me the story
The one about eternity
And the way it’s all gonna be

Dit gesprek op YouTube bekijken