Dalfolk

Dalfolk


Linda Vixner - styrkelyftare och forskare

April 17, 2015

Linda, som kommer från Orsa, spelade basket på elitnivå när hon var ung. När hon studerade till sjukgymnast i Linköping spelade hon med i Linköping dambasket som då gick upp i högsta serien.
Sen fick hon familj och tre barn, och kunde inte träna längre. Då gjorde hennes dåliga rygg sig påmind. Hon klarade inte ens av att lyfta sina barn, och en steloperation hotade.
Då insåg hon att hon måste börja träna upp sin rygg. 
Intill hennes arbetsplats på Högskolan i Falun finns ett gym där Måndagsklubben tränar. Det är en klubb som tränar och tävlar framgångsrikt i Crossfit.
Linda gick dit och började träna fastän hon kände sig som en katt bland hermelinerna, och dom första nio månaderna grät hon efter varje träningspass för att det gjorde så ont i ryggen.
Men hon gav sig inte, och smärtan gick över. Linda, som hade börjat träna Crossfit, gick över till att enbart träna styrkelyft. Det gick så bra att hon började tävla, både i Sverige och i VM. Hon blev svensk mästare och har ett brons i VM.

Samtidigt undervisar hon blivande sjuksköterskor på Högskolan Dalarna, och forskar om smärtlindring.
Linda har skrivit en doktorsavhandling med titeln "Akupunktur som smärtlindring vid förlossning", och i slutet av april ska hon doktorera.
Lite skämtsamt berättar Linda att hon har som mål att bli den första kvinna som är både professor och har ett VM-guld i styrkelyft.