Dalfolk

Dalfolk


Per Holknekt - entreprenör

October 24, 2014

Det är fortfarande ett helvete, om än ett mindre helvete, säger Per Holknekt om sin nuvarande situation.


Dom senaste två åren, efter separationen från Lena Philipson, har Per i stort sett isolerat sig för att på riktigt ta itu med orsakerna till varför han är alkoholist.


Per Holknekts dramatiska liv är kantat stora framgångar i både skateboardvärlden, då han var proffs i Kalifornien i början av 80-talet, och modebranschen när han skapade märken som Svea och Odd Molly.


Men också värsta misären, som när han var utfattig och hemlös år 2000. Eller efter det djupa återfallet nära tio år senare då han tänkte åka till New York, ta in på Chelsea Hotel och supa ihjäl sig.


Alkoholismen byggde Per upp i USA, där han bodde mellan 1980 – 84, då drickandet var en del av den bekymmersfria skateboardkulturen och livet var en enda lång fest.


Drogkulturen i Kalifornien som var utbredd i alla samhällsklasser var Per stark motståndare till. Ända till olycklig kärlek fick honom att ta sin första dos kokain. Sen var han fast, och hade en kort men intensiv period som knarkare hösten -84. 


Sen kände jag att det höll på att gå ordentligt åt helvete, och på bara 24 timmar lämnade jag mitt liv som skateboardproffs och flög hem till Sverige, berättar Per. Det tyckte jag var starkt gjort.


Men egentligen får man söka längre tillbaks i Per Holknekts liv för att hitta orsakerna till varför han var disponerad för att bli alkoholist, och spelberoende som många gånger går han i hand med alkoholbegäret.


När han växte upp i Hälsninggården i Falun var han liten,  klen och sent utvecklad. Dessutom ful, påstår han själv. Det gjorde att han fick väldigt dåligt självförtroende.


Att han hade lätt för sig i skolan, och fick hoppa över andra klass,  gjorde inte det hela bättre sett i backspegeln.


Jag var den där lilla spinken bakom dom stora killarna, och var tvungen att låtsas vara en av dom. Det blev aldrig bra.


I poddintervjun berättar Per också om hur han lyckades komma tillbaks till samhället genom att vara med i Big Brother.


Och så fick jag en fru på köpet, berättar Per med glimten i ögat. Viktoria Tolstoy stal mig under efterfesten på Café Opera. Hon tog mig i örat och kastade in mig en limousine, sen gifte vi oss.


Just nu är Per Holknekt i full färd med att bygga upp ett nytt modeföretag, och har lyckats få med några av landets bästa människor på nyckelpositionerna. Men något mer vill han inte berätta ännu.


Men nu ska jag bli lycklig på riktigt, avslutar Per, för jag har insett att jag är rätt bra – trots allt.