Dalfolk

Dalfolk


Dalfolk - Sofie Reed

August 22, 2014

Dagens poddradiogäst i Jons dalfolk är Sofie Reed, eller Sofie Svedjemark som hon hette när hon bodde i Ludvika.


När hon var 18 år gick hennes mamma bort i cancer. Då bestämde Sofie sig för att åka till USA, till Minneapolis, för att hon lyssnat på mycket musik därifrån.


-       Senare har jag förstått att det var ett sätt att försöka fly från det jobbiga som hänt, medger Sofie.


 


Hon hade inget uppehållstillstånd, utan vistades och jobbade där olagligt. Till att börja med blev det vad för jobb som helst, ofta väldigt lågavlönade, bara hon fick kontanter.


 


En kvinnlig afroamerikansk taxichaufför tog  Sofie under sina vingars beskydd, och hon fick mycket kontakter bland dom färgade. Att sy kläder hade varit ett stort intresse för Sofie, och nu började hon göra scenkläder som väckte intresse. Bland annat Ray Charles dotter, Sheila Raye Charles, ville ha hennes kläder.


 


Det ledde till att Sofie också anlitades som bakgrundssångerska till Sheila, och så hamnade hon i Minneapolis musikvärld – i Paisley park och kretsarna runt Prince.


 


Där mötte hon också sin man, Preston Reed, en framstående gitarrist. Tillsammans turnerade dom en hel del i USA, ”the midwest”.


 


Så småningom tyckte Sofie att hon började tappa bort sig själv, musikaliskt.


-       Jag slutade lyssna på musik, för jag tyckte att jag tog för stort intryck av det jag lyssnade på. Istället försökte jag hitta min egen röst.


 


Det ledde till att Sofie lämnade både Minneapolis och sin man, och flyttade till Colorado. Där bor hon nu i en liten by, och lever ett enkelt liv.


 



Hon utbildade sig i kinesisk medicin och massage, och startade en praktik. Samtidigt skrev hon låtar  och tränade på att kunna kompa sig själv som ett  ”One Woman Band”.