Az élet meg minden

Az élet meg minden


#020 Tuza-Ritter Bernadett – Egy nő fogságban és a régi álom, amely valóra vált

September 18, 2019

Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilmjében majdnem végig egyetlen arcot látunk: a főszereplőét. A nőét, aki fogságban van. Miközben a gonosznak csak a hangját halljuk, csak a kezét látjuk.

A rendezőnek a szakemberek azt mondták: ezt így nem lehet, ez így nem fog működni, ebbe bele fog bukni.

Nem így lett.

Egy nő fogságban, ez a címe annak a filmnek, amelyet Magyarországon az idén mutattak be, és amely már több mint harminc díjat nyert.

A film tehát kirobbanó siker.

A rendező, az 1981-ben született Tuza-Ritter Bernadett, kamaszkora óta arról álmodott, hogy saját, egész estés filmet készít majd.

Húsz évet várt erre, de nem tétlenül: az elmúlt másfél évtizedben sok-sok film stáblistáján tűnt fel a neve, és számos ismert alkotást már vágóként jegyez.

Pár éve dokumentumfilm-rendező mesterképzésre jelentkezett. Maris történetét öt perces, felvételi filmnek szánta. Aztán másfél órás műsoridő, másfél évnyi forgatás és világsiker lett belőle.

Tehát ebben az epizódban Tuza-Ritter Bernadettel beszélgetek az idei év talán legizgalmasabb, legerősebb magyar filmjéről, a modern kori rabszolgaságról, az egyszemélyes forgatás viszontagságairól, a szabadság kockázatáról, Kis Vukról, az életről, meg mindenről.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Wikipedia szócikk Tuza-Ritter Bernadettről, rajta részletes lista a filmekről, amelyekben dolgozott.

Az epizódban említett pár film a sok közül, amely Tuza-Ritter Bernadetthez köthető (teljes listáért ld. a Wikipedia-szócikket!):

* Delta (szkriptes)* Valami Amerika 2. (ügyelő)* Terápia (adatmentő)* Hacktion (szkriptes)* Razbudi Menja – Wake Me Up (vágó)* Ludmila utazása – Just the Way It Is (rendező), a rövid dokumentumfilm a Youtube-on itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=Yb2EGm_ojaw

Egy nő fogságban – A filmmel kapcsolatos linkek

* A film honlapja: rajta részletes információk az emberkereskedelem és modern kori rabszolgatartás elleni kampányról, információk, definíciók, magyarázatok a jelenségről.* A film Facebook-oldala* A filmet kísérő kampány Facebook-oldala* A film a port.hu-n* A film az IMDB-n (a film 2017-ben készült, magyarországi premierje azonban csak idén áprilisban volt)* A Hollywood Reporter podcastepizódban idézett kritikája, amely az év egyik legemlékezetesebb „gonosz” karakterének nevezte a film Etáját

https://youtu.be/pGOFC9BYtB4
A film trailere a Youtube-on

Filmevetítési időpontok

* Budapesten, 2019. szeptember 30-án a film vetítésével egybekötött beszélgetés lesz a Magvető Café-ban.