Az élet meg minden

Az élet meg minden


#018 Dezső András – Alászállás a mackónadrágos alvilágba

July 24, 2019

Dezső András újságíró Maffiózók mackónadrágban című könyvében a magyar szervezett bűnözés történetét dolgozta fel. Amely történet néha tényleg olyan, mint egy realista nagyregény: a legvéresebb ügyek mögött nem összeesküvés, hanem egyéni ambíció, csillapíthatatlan becsvágy áll.

Ha egy nemzetnek van lelkivilága, és miért ne lehetne — vagyis ha nekünk magyaroknak van kollektív tudattalanunk, akkor ez a könyv olyan, mintha a rosszabbik énünkbe engedne bepillantást. Talán ezért van az, hogy elolvasása után az volt az érzésem, mintha kicsit jobban érteném Magyarországot. Szó szerint alvilági utazás ez, mert hogy Dezső András könyvének sokatmondó alcíme ez: A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig.

Ebben az epizódban tehát Dezső Andrással beszélgetek a mackónadrágos maffiózók történetéről, a kilencvenes évek eldorádójáról, írásról és újságírásról. De nem csak az új könyv apropóján. Mert hogy szó lesz még egy sokat idézett japán újságcikkről is, amely Dezső András egy másik ismert munkájához kapcsolódik, a kémkedéssel vádolt, jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla ügyéről írt sorozatában kapott kiemelt szerepet.

És hogy kicsoda Dezső András?

Az 1976-ban született Dezső András a Pápai Református Gimnáziumban érettségizett, később Svájcban, Lausanne-ban tanult politológiát. A kétezres évek elején jött haza, 2003-tól tíz éven át a HVG-nél dolgozott újságíróként, majd 2013-tól a mai napig az Indexnél. Nem ez az első könyve, de korábban társszerzőkkel dolgozott: a Legendavadászat című könyvben városi legendáknak járt utána, azt a könyvet Marinov Ivánnal és Pál Attilával írta közösen.

Ha további maffiás témájú epizód érdekelne...

...akkor ajánlom ezt az adást:

* #009 Durica Katarina – Maffiavilág Dunaszerdahelyen és a rendes lányok, akik csendben sírnak

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Dezső András könyvei:

* Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig (2019)* (Az epizódban is említett könyvkritika, amelyet Rádi Antónia ismert tényfeltáró újságíró írt az Atlatszo.hu-n, itt olvasható.)* Legendavadászat – Szóbeszédek, tévhitek, átverések nyomában (2006)* A párduc bosszúja – Verekedősregény (2003)

Dezső András korábbi cikkei a műsorban elhangzó alvilági ügyekről:

* Cikksorozat a hvg.hu-n a Los Angeles-i magyar maffia történetéről* Cikk a hvg.hu-n a magyar szervezett bűnözés kialakulásáról, benne a Presztízs-ügyről* Cikk Lakatos Andrásról, alias Kisbandiról, az alvilág pénztárosáról* A Fenyő-gyilkosság ügyében az összes szereplőt (Portik Tamástól Gyárfás Tamásig) felvonultató háttércikk az Indexen* Az Index Fenyő-gyilkosság dossziéja (sok Dezső-cikkel) * Cikk V...